Hoe realiseert u een gezonde werkplek?

Er werd in het verleden erg weinig gekeken naar de kwaliteit van de werkplekken. Dat is gelukkig verleden tijd. Werkgevers zijn duidelijk tot inkeer gekomen dat werken in de beste omstandigheden ervoor kan zorgen dat het ziekteverzuim omlaaggaat en de productiviteit omhoog. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk.

Daarom bieden wij een aantal criteria aan waar rekening mee dient worden gehouden wil men de best mogelijke werkplek aanbieden voor zijn of haar workforce.

7 Criteria

Lucht, water, voeding, licht, vitaliteit, comfort en geest. Werkomgevingen die voldoen aan deze criteria helpen de voeding, vitaliteit, stemming, slaappatronen en prestaties van de inzittenden verbeteren.

1. Lucht

De buitenlucht is niet altijd even schoon. Denk hierbij bijvoorbeeld aan fijnstof. U kunt kiezen voor specifieke type filters die de luchtkwaliteit aanzienlijk verbeteren. Maar waar een filter weer niets aan kan doen is aan vloerbedekking waar schadelijke stoffen inzitten. Aan te raden is om die dan ook te vervangen.

2. Water

Sommige leidingen zijn verouderd. Dan kan ons drinkwater wel het schoonste ter wereld zijn, dat betekend dan dus nog niet dat het water dat uit uw leidingen komt ook schoon is.

3. Voeding

Voeding is de brandstof die de motor van de medewerkers laat draaien. Daarom is het ook totaal geen overbodige luxe om voor catering te zorgen of een andere vorm aan te bieden waarbij er gezorgd wordt dat er gezond geluncht kan worden.

4. Licht

Lichtinstallaties zijn heel belangrijk! Van blauw licht worden we actief, later op de dag raakt het lichaam gewend aan licht dat meer oranje van kleur is. Als u het licht op kantoor goed regelt, kunnen werknemers ’s nachts ook beter slapen en de volgende dag beter presteren.

5. Vitaliteit

Van de hele dag zitten is nog nooit iemand beter geworden. We zien dan ook steeds vaker standing- of treadmill-desks. Maar wat ook kan helpen is wat actieve spelletjes op de werkvloer aan te beiden. Zoals een pingpongtafel of een dartbord. Je hebt echt niet een hele fitnessruimte nodig om aan een beetje extra beweging toe te komen op het werk.

6. Comfort

De temperatuur is erg belangrijk om comfortabel te kunnen werken. Het beste zou werken om deze generalistisch te kunnen instellen. Vrouwen hebben het bijvoorbeeld vaker koud dan mannen en willen de verwarming al gauw aan. Airco is ook een dingetje: de een zweert erbij, de ander wordt stijf van de ijskoude luchtstroom. Het zou dus op individueel niveau geregeld moeten kunnen worden.

Wat ook extra comfort brengt is door de natuur een beetje naar binnen te halen. Dit kan door planten te plaatsen maar ook door mooie kunst aan de muren te hangen van natuur of beelden te plaatsen van dieren. We zijn immers van nature buitenmensen die 90% van de tijd binnen zitten.

7. Geest

Rustruimtes aanbieden waar medewerkers zich even kunnen terugtrekken kan erg bevorderlijk werken op de geest. Want een geest die te veel prikkels moet verwerken, daarvan gaat de kwaliteit van denken achteruit.

Dit alles is natuurlijk alleen toepasbaar indien u geschikte huisvesting voor uw organisatie heeft. Heeft u die niet? Dan helpen wij graag bij het zoeken van een locatie waar u een gezonde en comfortabele werkplek mag gaan realiseren voor uw workforce!

U kunt altijd en vrijblijvend contact met ons opnemen.

Bron: Funda in bussines